Кілька секретів приготування смачної кави
Я люблю каву. Та що вже там, я просто обожнюю смачну каву! Але, приготувати по-справжньому хорошу каву не так легко як здається на перший погляд, можна, але потрібно дечому підучитися.
Хороша кава починається з хороших свіжих зерен
Навіть найбільше бажання і найсильніша магія всесвіту не зробить смак звареної з лайна кави хорошим, не говорячи вже про відмінним. Це основне, якщо хочете, фундаментальне правило. Якщо ви хочете відчути справжню насолоду від споживання кави, доведеться придбати якісну СВІЖУ каву в зернах. Не зайвим буде ознайомитись з теоретичними і практичними рекомендаціями по приготуванню смачної кави. На щастя, з сучасним розповсюдженням інтернету відмовити собі в корисних знаннях зможе тільки останній ледар.
Варто також познайомитися з спільнотами пошановувачів цього напою в мережі, а також спеціалізованими сайтами і форумами. Там ви не просто прочитаєте про основи і секрети приготування смачної кави в домашніх умовах, але і зможете отримати інформацію про хороших, відповідальних виробників, чия продукція доступна в вашому регіоні. До речі, зверніть увагу на компанію Klab.
Вище ми говорили про необхідність вибирати якісну, свіжу каву. Під свіжістю мається на увазі кількість часу, протягом якого зерна зберігаються після обсмажування. Кава – це не віскі, не вино і не коньяк, її смакові властивості не покращуються з часом. Хоча зерна і не псуються в буквальному сенсі, але їх хімічні складові, структура і смак, безумовно, страждають.
Перший ворог кави – повітря!
Повітря на одну п’яту складається з кисню – сильного окислювача. Окислення є найсильнішим чинником прискореної деградації смакових якостей кави. Щоб загубити 500 грамів зерен чудової кави досить 70 кубічних сантиметрів звичайного повітря. Такі справи. До речі, герметичні упаковки з клапанами насправді не забезпечують повний захист кави від контакту з повітрям. Усередині такої упаковки як і раніше може залишатися повітря, а при вмісті кисню в “кавовому середовищі” 4% і більше вже починають проявлятися негативні наслідки. Мораль – якщо на упаковці не вказана дата обсмаження, покупка такої кави стає рулеткою.
Тільки цільні зерна
Природна лінь може підштовхнути вас до покупки меленої кави, і це вірний спосіб позбавити себе можливості познайомитися з смачним напоєм. Серйозно. Єдиний позитивний момент в покупці меленої кави – кілька зекономлених хвилин вранці. Але натомість ви втрачаєте левову частку смаку і аромату цього напою, так як масла і інші речовини, спочатку замкнені в зерні, дуже летючі. Вони легко випаровуються, несучи з собою всю красу і багатство смаку і запаху кави. Каву потрібно молоти безпосередньо перед варінням.
Забудьте про капсульні кавоварки
Ще одна спокуса, що підстерігає шукачів смачної кави, криється в цих кавоварках з одноразовими капсулами. Нічого не потрібно робити, нічого не можна зіпсувати. Заманливо? Звичайно, ось тільки і якось вплинути на процес ви будете не в силах. А це дуже важливо. Експерти Національної кавової асоціації США вважають 93,3 градуса за Цельсієм ідеальною середньою температурою приготування кави, а подібні машини, ледь дотягують до 88,9 градуса. Результат – кава зовсім не така. А ще капсули дорогі. І шкідливі для навколишнього середовища. Тонкої настройки співвідношення кави і води в таких машинах немає. На маленьку, середню і велику чашку йде однакова кількість кави. Наслідки відповідні. Загалом, смачна кава і капсульні кавоварки – речі непоєднувані.
Ваги – вибір професіонала
Різні інструменти, що вимірюють обсяг (мірні ложки тощо), хороші і дозволяють готувати хорошу каву. Але вершина майстерності – зважування. Тільки маса гарантує дотримання ідеальних пропорцій. Замість абстрактних «ложка з гіркою» ви станете говорити як учений: «14,3 грама, панове, і ніяк інакше». Щільність кави може сильно варіюватися в залежності від розміру зерен, походження, сорту, прожарювання і так далі. Тому обсяг не показовий. Спираючись на однозначні числові дані, ви зможете проводити приголомшливі по вишуканості експерименти, і коли стандартні «18 частин води до однієї частини кави» набриднуть, ви більше не скажете «Спробую трохи збільшити вміст кави». Ви будете оперувати точними цифрами: «Зроблю співвідношення 1:13». Ось так.
Жорнова кавомолка
Мабуть, це буде найбільша ваша трата на кавові аксесуари, але ви не розчаруєтеся. Конічна жорнова кавомолка, безумовно, перевершує ширвжиткові роторні з лезами: ви повністю контролюєте процес помелу. Якщо грошей мало, можна купити ручну жорнову кавомолку. Це не тільки стильно, але і дозволить підкачати руки ).
Не забудьте про воду
Давайте порахуємо. Канонічно приготована кава – це 1,25% самої кави і 98,75% води. Не брати до уваги ключовий компонент напою було б досить дивно. Будь який неприємний присмак, обумовлений наявністю в воді сторонніх речовин, збережеться і в напої. Кава зі смаком хлорки … ммм, як це мило! Чим краще очищена вода, тим чистіше буде смак кави. Втім, дистильована вода – це не варіант. Без мінімуму мінералів напій буде неприродно порожнім.
Пуровер
Особливий метод заварювання кави. Трохи докладніше про нього розповість «Вікіпедія» (там же є посилання на спеціалізовані ресурси), але для початку досить знати, що пуровер – це цілий окремий світ зі своєю історією та особливостями. Пуровер – це ритуал. Майже магія. Безкрайній полігон для випробувань і експериментів, абсолютний контроль над кожним аспектом приготування кави. Спробуйте, вам сподобається.
Температура
Ми вже наголошували про ідеальну середню температуру приготування кави – 93,3 градуса. При меншій температурі страждає насиченість смаку і аромату. При більшій кава вийде кислою.
Ідеальний будинок для кави
Де ви зберігаєте каву? Подейкують, є такі особливо обдаровані особистості, які зберігають каву в холодильнику. І навіть в морозильній камері! Жах. Кращий будинок для кави – непрозора скляна або керамічна ємність з герметичною кришкою. Зберігайте її в недоступному для дітей місці при кімнатній температурі і максимально низькій вологості. Наприклад, в кухонній шафі.