Про чудодійні властивості національного овочу – гарбуза!
У першу чергу про те, наскільки корисний даний овоч, говорить велика кількість вітамінів і мікроелементів, що містяться в ньому. Саме завдяки їм він так благотворно діє на наш організм, допомагає боротися з багатьма недугами. Звичайно, при термічній обробці будь-який овоч, і гарбуз не виняток, втрачає якусь частку корисних речовин. Але навіть у цьому випадки не варто недооцінювати користь вареного гарбуза. Адже в такому вигляді він, та корисні речовини, що в ньому містяться, значно легше засвоюється шлунком.
Як і моркву гарбуз, корисний для очей, завдяки вітаміну А він покращує зір. Також гарбуз є рекордсменом за кількістю заліза, вітаміну Т, які нормалізують обмін речовин, згортання крові.
Цей овоч сприятливо позначається на травленні, допомагає засвоєнню важко переварюваних страв. Завдяки значному вмісту клітковини є прекрасним дієтичним продуктом. Також добре виводить шлаки, токсини, холестерин. Якщо постійно їсти м’якоть, то незабаром прийде до норми тиск, зміцняться стінки судин. Мало того цей чудо овоч здатний навіть пригнічувати ріст палички туберкульозу. А вітамін С, що також в великій кількості міститься в гарбузі, допоможе протистояти інфекційним захворюванням, зміцнить імунітет.
Завдяки тому, що гарбуз на дев’яносто відсотків складається з води, він є незамінним сечогінним засобом, плюс солі калію допоможуть відновити водно-сольовий баланс. Також, людина, яка постійно їсть гарбузову м’якоть, з часом забуде про камені в нирках. Ще цей сонячний овоч допоможе впоратися з безсонням.
Окремо потрібно виділити користь цього овоча для чоловіків. При цьому, їм необхідно вживати не тільки м’якіть, але і насіння, вони багаті Цинком, який допомагає виробленню тестостерону. Ці продукти здатні скоротити ризик виникнення простатиту. Щодо інших різних онкологічних захворювань, то вплив на них цього сонячного овочу точно не відомий, єдине, що варто виділити – скорочується ризик раку горла.
Відмінна користь вареного гарбуза буде для загоєння ран. Така кашка посприяє швидкому загоєнню при опіках, висипах, невеликих ранках. Мало того, цей овоч є свого роду еліксиром молодості, адже він сприяє швидкому відновленню клітин, зміцненню кісток і регенерації тканин. Тому, як тільки починається сезон, необхідно якомога більше вживати цей незамінний продукт, щоб не тільки зміцнити здоров’я, а й зберегти молодість. Також варто відзначити, що всі корисні речовини з часом, поки цей помаранчевий овоч лежить, тільки посилюються. Єдине, він повинен бути цілим, різаний бажано якомога швидше з’їсти, так як довго він не пролежить.