Сир – корисно чи шкідливо? Як вживати сир правильно?

Сир винайдений людьми тисячі років тому, але зараз є сотні сортів цього молочного продукту, що відрізняються складом і технологією приготування. Незважаючи на те що в будь-якому домі на столі буває сир, корисно чи шкідливо вживати його щодня знає не кожен.

Сир, корисні властивості якого відомі людству з давніх-давен, завжди був популярним продуктом. Ті, хто часто їв сир, завжди виділялися міцним здоров’ям. Асортимент сортів сирів обчислюється сотнями, тому будь-який сучасний чоловік може знайти собі молочний продукт за смаком. Корисні властивості сиру складно переоцінити, адже він виготовляється з молока, але якщо розібратися в цьому питанні, можуть відзначатися і деякі негативні впливи на організм, які спостерігаються внаслідок зловживання цим продуктом.

При розгляді користі сиру слід спочатку зазначити, що він приблизно на 65% складається з білка, необхідного для появи нових клітин. Примітно, що люди, які живуть на Кавказі, що відрізняються міцним здоров’ям, вживають овечий і козячий сир, який багато в чому забезпечує їм відмінне здоров’я.

Також потрібно відзначити високий вміст в сирі фосфору і кальцію і ряду вітамінів, які необхідні для нормального розвитку кісток. Люди, які вживають в їжу багато сиру, рідше страждають від переломів, рідко стикаються в старості з таким захворюванням, як остеохондроз, і що найцікавіше майже ніколи не мають карієсу.

Немає наукових досліджень, які підтверджують, що саме сир сприяє формуванню міцних зубів, але, як показує практика, у тих людей, які в дитинстві їли багато цього молочного продукту, емаль більш міцна і не схильна до впливу патогенної мікрофлори і пошкоджень, викликаним механічними перевантаженнями.

Хоча сири і є калорійним продуктом, всі вони відноситься до категорії дієтичних. Навіть при самих жорстких дієтах допускається вживання 20-30 г сиру в день, адже він дозволяє швидше насититися і знизити апетит. Крім кальцію і фосфору, в сирах високий вміст цинку, тому цей продукт є незамінним в раціоні людей, які через проблеми зі здоров’ям не можуть пити молоко і вживати рибу.

Сир

Речовини, що містяться в сирі справляють омолоджуючу дію на весь організм, сприяють зміцненню цибулин волосся, поліпшення стану шкіри і навіть допомагають відновити зір. Корисними є навіть сири з пліснявою, які відрізняються протизапальними і антибактеріальними властивостями.

Крім того, що в молочних продуктах міститься маса живильних речовин, є в них і опіати. У сирі знеболюючі речовини містяться в дуже малих кількостях і є наслідком тривалого процесу переробки молока. Примітно, що морфін в сирі міститься в дуже малих дозах, але при системному вживанні люди, які страждають від частих мігреней, відчувають зниження частоти нападів. При розгляді такого продукту, як сир, корисні і шкідливі властивості не можна розділяти.

Точних даних щодо того, чим шкідливий сир не існує. Однак з огляду на високий вміст кальцію, вживати цей продукт не рекомендується людям з діагностованою сечокам’яною хворобою і артритом. Сир є досить складним для перетравлення продуктом, а тим, хто страждає від гастриту, вживати його не варто.

Сир

У сирі можуть жити не тільки корисні, але й шкідливі мікроорганізми, тому саме цей молочний продукт є поширеною причиною лістеріозу і деяких інших інфекційних хвороб. З огляду на високу калорійність сиру, його варто вживати лише в обмежених кількостях. Оптимальна кількість сиру в добовому раціоні становить від 70 до 100 г. Якщо людина вживає багато сиру, їй слід також займатися спортом, щоб спалити непотрібні калорії.

Вживати сир слід в невеликих кількостях, так як тільки в цьому випадку можна отримати від нього користь. Користь може бути тільки від якісного сиру, виготовленого з натурального молока. Сирні продукти, що містять рослинні жири, навряд чи принесуть якусь користь організму. Помірне включення сиру в раціон дозволяє заповнювати нестачу корисних елементів без шкоди для фігури.

Мітки:

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *