Літнє хобі справжньої господині: дивовижні рецепти варення
У кожної господині є свої секрети приготування смачного варення. А навіть якщо ні, то такий рецепт обов’язково є у мами чи бабусі. І здавалося б, варенням давно нікого не здивувати… А чи так це? Вразити гостей допоможуть овочеві варення, які за смаком і ароматом не поступаються звичним, але з першого разу гостям буде важко здогадатися, що за ласощі перед ними. Отже…
Кабачки
Варення з кабачків – мабуть, найпоширеніше і найзвичніше з усіх овочевих варень. Досвідчені хазяйки радять рецепт з додаванням лимона – таке варення вважається найсмачнішим.
Інгредієнти: 1 кг кабачків, 2 лимони, 800 г цукру.
Кабачки очистити від шкірки, видалити насіння і порізати кубиками. Лимон разом з цедрою натерти на дрібній терці. Змішати лимон і кабачки з цукром, добре перемішати і залишити на ніч. Наступного дня суміш довести до кипіння, проварити 7-10 хвилин і дати настоятися ще 5-6 годин. Після цього варення ще раз довести до кипіння і варити на повільному вогні 45 хвилин.
Помідори
З помідорів – і зелених, і червоних – теж виходять прекрасні ласощі. Смак варення сам по собі цікавий і незвичайний, а якщо Ви додасте пряностей, його шанси стати улюбленим варенням ваших гостей стовідсотково зростуть.
Варення із зелених помідорів
Інгредієнти: 1 кг дрібних зелених помідорів, 1 кг цукру, 3-4 лимони, кориця, ваніль, сіль.
Розведіть у воді сіль (50 г солі на кожні 0,5 л води) і залийте цією водою помідори на 12 годин. Після цього помідори доведіть до кипіння, злийте воду, а плоди промийте кілька разів, щоб повністю видалити сіль. Лимони дрібно натріть разом з цедрою, додайте цукор і зваріть густий сироп. У отриманий сироп перекладіть помідори, додайте корицю, ваніль і варіть на повільному вогні, поки помідори не стануть прозорими.
Таке варення краще робити з цілих помідорів, але якщо Ви вирішили розрізати овочі на половинки, то робіть це вже після вимочування в солоній воді.
Варення з червоних помідорів
«Таке варення виходить дуже красивим і смачним, якщо використати помідори черрі.»
Інгредієнти: 1 кг твердих помідорів, 1 склянка води, 1 кг цукру
Промийте помідори і добре обсушіть їх. Приготуйте сироп, опустіть в нього помідори, проваріть 30 хвилин і залиште в прохолодному місці на 12 годин. Потім знову проваріть варення на середньому вогні, помішуючи і знімаючи пінку ще 30 хвилин, і ще раз відставте на 12 годин. Потім варіть помідори до повної готовності, постійно помішуючи. Готове варення повинне мати досить густу консистенцію. У банки варення накладати холодним. Банки мають бути чисті, стерилізовані і сухі.
Морква
Пам’ятайте приказку “Не пробував нічого солодше морквини”? А морквина дійсно може бути солодкою. Та ще й якою!
Рецепт варення з моркви дуже простий, але ласощі виходять непрості і оригінальні. Для такого варення треба брати молоду, соковиту моркву.
Варення з моркви
Інгредієнти: 1 кг моркви, 1 кг цукру, 3 г лимонної кислоти.
Моркву вимити, очистити, нарізати невеличкими шматочками, засипати цукром і залишити на добу. Потім додати декілька столових ложок води і варити до прозорості. У кінці варіння додати лимонну кислоту.
Гарбуз
Сонячний гарбуз теж може подарувати незвичайне варення. Окрім того, що варення з гарбуза має дивовижний смак, воно дуже корисне.
Варення з гарбуза
Інгредієнти: 1 кг м’якуша гарбуза, 1,5 кг цукру, 2 склянки води, лимонна кислота, ванілін.
Гарбуз порізати кубиками і декілька хвилин бланшувати в невеликій кількості води, потім обдати холодною водою. Зварити сироп, залити їм гарбуз і залишити на 6 годин, потім проварити 30 хвилин і залишити на 2-3 години. Варіння і охолодження варення повторити ще 2 рази. У кінці варіння додати лимонну кислоту, ванілін, за смаком корицю.
Буряк
Яскраве бурякове варення дуже подобається дітям. Незважаючи на те що в рецепті є червоне вино, це варення можна давати малюкам без побоювання: увесь спирт в процесі випаровується.
Варення з буряка
Інгредієнти: 1 кг буряка, 0,5 склянки червоного вина, 2 лимони.
Буряк очистити і повністю залити водою. Довести до кипіння, воду злити. Таку процедуру повторити двічі. Буряк остудити. Нарізати невеликими кубиками, додати цукор, вино і знову довести до кипіння. Через 20 хвилин після початку варіння додати порізаний на шматочки один лимон, а через півтори години від початку варіння додати сік другого лимона. В цілому варення повинне варитися 2 години.
Цибуля
Так-так, варення з цибулі також існує, і, приготувавши його, Ви точно зможете завоювати титул неординарної хазяйки. Таке варення добре підійде… і до рибних і м’ясних блюд в якості солодкого соусу.
Варення з цибулі
Інгредієнти: 7 цибулин, 2,5 склянки цукру, 2 склянки білого вина, 2 ст. л. оцту, олія.
Очищену від лушпиння цибулю наріжте півкільцями. Обсмажте в олії, додайте цукор, доведіть до кипіння. На маленькому вогні варіть варення 30 хвилин, поки цибуля не стане карамелізуватися. Додайте оцет, вино, проваріть ще 15 хвилин – і варення готове!