Яка каша корисніша?

Яка каша корисніша? Яку крупу обов’язково слід включати в раціон здорового харчування? Яким кашам в ньому немає місця? І що використовувати в безглютеновій дієті, при захворюваннях обміну речовин? Так багато питань про найпростіші продукти! Але каші гідні вашої уваги!

Чому? Вони відносяться до найдавніших продуктів в раціоні людини. Відомо, що 17 000 років тому стародавні цивілізації вживали в їжу ячмінь, на якому був побудований раціон греків і римлян. 12000 років тому в раціоні жителів Русі з’явився овес, який склав основу раціону селян. А ще раніше населення південних регіонів Русі вживало в їжу просо – багате джерело поживних речовин.

Каші давали силу й енергію найбіднішим верствам населення, забезпечували ситий і доступний раціон. Крупи використовували по-різному: мололи в борошно для випічки хліба і калачів, відварювали у вигляді рідких киселів і розсипчастих гарнірів. Не відмовлялися від них і заможні люди, готували більш мистецьки, вживали з м’ясом.

Сьогодні нам доступно значно більше видів круп, ніж у середньовіччі. Але відмовлятися від багатовікового досвіду не варто. Адже найцінніші сорти відносяться і до найдавніших.

Рейтинг цінних круп

Отже, яка найкорисніша каша? Дієтологи називають 7 цінних продуктів, які важливо включати в раціон. Причому не тільки людям з вадами здоров’я та порушенням роботи кишково-шлункового тракту. Щоб харчування було збалансованим, повноцінним, необхідно регулярно вживати в їжу крупи.

Гречка

Гречка

Вважається лідером по харчовій цінності з мінімальним вмістом калорій. На вживанні гречаної групи засновані десятки дієт. Її використовують у вегетаріанському харчуванні як замінник тваринного білка, адже в її складі обсяг рослинного білка досягає 18%. Продукт багатий залізом, магнієм. Ці мікроелементи важливі для системи кровотворення, роботи серця.

Гречана крупа повинна становити основу харчування людей, які страждають на цукровий діабет. Вона володіє мінімальним глікемічним індексом, не підвищує рівень цукру при засвоєнні організмом, відповідно, не викликає його різких стрибків. Відомі випадки, коли вживання гречаної крупи і дотримання жорсткої дієти виключало необхідність введення інсуліну.

Гречка відноситься не до злакових культур, як більшість відомих круп, а до трав’янистих рослин. Її найближчий «родич» – щавель, тому калорійність продукту мінімальна, становить до 90 Ккал на 100 грамів продукту. Родом вона з Індії, де її називають «чорний рис».

Читайте також4 КОРИСНІ ТА СМАЧНІ СТРАВИ З ГРЕЧКИ

Вівсянка

Вівсянка

Вівсяна крупа виробляється з вівса, який піддають різним видам обробки. Для цієї каші корисні властивості визначаються інтенсивністю помелу. Чим більш грубим він буде, тим корисніший продукт. Тому в здоровий раціон рекомендують включати не вівсяні пластівці, швидкі в приготуванні, а геркулес. Ступінь його механічної обробки мінімальна.

Крупа багата мікроелементами, вітамінами. Але її головна цінність в іншому – достатку клітковини. Зерна складаються з нерозчинних волокон, які в кишечнику діють на зразок «йоржика». Вони вичищають шлаки, попутно виводячи холестерин, токсичні речовини. Але такими цілющими якостями володіє лише продукт, виготовлений на воді.

Також вівсянка необхідна людям з порушенням роботи ШКТ. При гастриті і виразковій хворобі вона зменшує вираженість нападів, так як обволікає стінки шлунка плівкою з клейковини.

Читайте також БАНАНОВА ВІВСЯНКА – КОРИСНИЙ І СМАЧНИЙ СНІДАНОК ЗА 5 ХВИЛИН

Перловка

Перловка

Ця крупа – продукт шліфовки зерен ячменю, складає основу раціону стародавніх людей. Відомо, що тільки його вживали в їжу давньоримські гладіатори, так як багата білком крупа швидко поповнювала сили. Любив перловку знаменитий цар-реформатор Петро I, але на Русі культура її вживання була втрачена досить давно, потіснена пшеницею.

Сьогодні перловка сприймається кашею казенною, армійською, бюджетною. При цьому вона володіє масою корисних властивостей. Вона містить білок, багата калієм, фосфором. Є в ній і клітковина, яка важлива для правильної роботи кишечника. Проблема сучасної перловки в тому, що її розучилися готувати. Через це древній злак, який вживали на всіх континентах, опинився на задвірках кулінарії.

Перловку слід обов’язково замочувати перед відварюванням. Необхідно заливати її водою на 12 годин, після цього промивати і відварювати. На відкритому вогні слід лише довести крупу до кипіння, після цього переставити каструлю на водяну баню і томити під кришкою 6 годин.

Пшоно

Пшоно

Ще один древній злак просо повинен бути присутнім в здоровому раціоні. Пшоно являє собою продукт його мінімальної переробки, тому в ньому збережений великий обсяг цінної клітковини. Для цієї каші корисні властивості полягають в інтенсивному очищенні кишечника, здатності виводити шлаки, солі металів. Крупа стимулює очищення судин, знижує ймовірність розвитку атеросклерозу.

Продукт багатий вуглеводами, через що забезпечує тривале відчуття ситості. Не підходить для харчування при панкреатиті, так як присутні в складі полісахари не можуть бути повністю перероблені ослабленою підшлунковою залозою. З цієї ж причини не можна вживати пшоно людям з цукровим діабетом.

Кукурудза

Кукурудза

Незважаючи на те, що для нашого столу цей продукт незвичний, невластивий, використовувати його необхідно. Кукурудза має унікальну властивість. Вона дуже ситна, тому багато її з’їсти не вийде. Період засвоєння організмом тривалий, її вуглеводи розщеплюються більш ніж 4 години, забезпечуючи поступове надходження енергії.

У її складі вітаміни А, Е, РР, великий обсяг калію і магнію. Ці мікроелементи цінні для роботи серця. Вона знижує рівень холестерину і ефективно очищає кишечник, аналогічно вівсянці.

Рис

Рис

Продукт входить в раціон мільярдного населення планети. Цінність рисової крупи добре відома в Китаї, Індії та інших країнах східної Азії, де вона є найважливішою складовою раціону. У нас же рис сприймається інакше, і не тому, що ми не вміємо його готувати. Справа в тому, що ми вживаємо зовсім інші його сорти – білі, очищені, цінність яких мінімальна в порівнянні з рисом «класичним» – бурим, нешліфованим.

Останній володіє високою ефективністю в питанні очищення організму від шлаків. І калорій в ньому надзвичайно мало. Наші сорти крупи менш продуктивні в цьому плані, містять більше легко доступних вуглеводів. Однак і вони необхідні для здоров’я організму, так як рис володіє сорбентними якостями, обволікає стінки кишечника, нормалізує травлення.

Льон

Льон

Користь цієї крупи відома не широко, лляну кашу у нас варити не прийнято. Але познайомитися з нею, як з приголомшливим джерелом незамінних амінокислот, необхідно. Вона поставляє в організм найцінніші речовини, що входять в структуру шкірних покривів, кісток, суглобів. Льон – джерело молодості.

Також в крупі містяться вітаміни і мікроелементи. Лідер серед останніх – калій, якого в 7 разів більше, ніж у відомому рекордсмені за цим компонентом – банані. Лляна каша надає подібний з вівсянкою і рисом вплив на ШКТ: вона обволікає слизові оболонки плівкою, покращує травлення.

Найбільш шкідливі крупи

Каші прийнято наділяти виключно корисними властивостями. Однак є серед них і потенційні «шкідники». Дієтологи вважають такими каші з високим глікемічним індексом, а також ті, в яких практично немає клітковини. Вони приносять організму «порожні калорії». Рекордсменів тут декілька.

Манна крупа. Вона є продуктом найдрібнішого помелу пшениці, тому в невеликому обсязі містить рослинний білок та вітаміни. Однак основну частку її складу (70%) формує крохмаль, який не можна вживати людям із зайвою вагою або тим, хто прагне його знизити. Користь каші вранці з манки перебільшена і для малюків. У складі крупи є складний мукополісахарид, який дитячий організм не може розщепити. Він же знижує інтенсивність руху ворсинок кишечника, пригнічуючи травну діяльність.

Білий рис. Дієтологи називають його порожнім джерелом калорій. У білому рисі дійсно їх багато, а от вітамінів і мінералів практично немає. Високою цінністю володіють бурі, дикі і червоні сорти цього злаку.

Вівсянка швидкого приготування. Дивно, але вівсянка теж може бути шкідливою. Так називають пластівці дрібного помелу, які розварюються за 5 хвилин, або ті, які можна просто запарити окропом. У такому продукті немає ні клітковини, ні інших цінних компонентів. Калорійність же вівсяної кашки з пакетика з цукром рівноцінна шматочку тортика.

Шкідливою може бути будь-яка крупа, якщо існує її індивідуальна непереносимість. Більше 30% населення планети страждає непереносимістю глютену, а у 1% людей цей генетичний стан провокує найтяжчі наслідки після вживання глютеномісних круп. При регулярному споживанні каш з глютеном (вівсянки, пшениці, манки, перловки) формується захворювання целіакія. Воно проявляється в стійкому порушенні травлення зі зниженням інтенсивності всмоктування поживних речовин з кишечника.

Глютен присутній не тільки в крупах, але і в продуктах з них. Він є в хлібі, макаронах, ковбасі та консервах в якості добавок. Немає білка злакових в гречці, рисі, кукурудзяній крупі, просі.

Смачна і корисна каша

Правила приготування корисних каш

Щоб отримати з продукту максимум користі, його необхідно правильно вибрати і приготувати. Тоді каша вийде по-справжньому корисною. Ось кілька тонкощів правильного приготування корисної каші.

Чим менше обробки, тим краще. Будь-яке зерно містить основний спектр корисних речовин у верхніх оболонках. Тому чим менше їх втрачено при виробництві, тим ціннішим вийде блюдо. Вживайте вівсянку грубого помелу, нешліфований рис і крупи, зерна які лише подрібнюються: кукурудзу, ячну (ячмінь).

Промивайте крупу. Це позбавить її від пилу та ніяких корисних речовин не змиє. Необхідність промивати зерна продиктована елементарної гігієною.

Вживайте без жиру. Перевага вівсянки, наприклад, полягає у здатності зв’язувати і виводити холестерин. Однак вона повністю втрачається при вживанні її з молоком, так як крупа пов’язує молочний жир, а не той, що осів у вашому кишечнику. Аналогічно діють і інші крупи з клітковиною. Для максимальної користі відварюйте їх на воді.

Використовуйте корисні і смачні добавки. Кашка до сніданку стане набагато смачнішою, якщо додати до неї родзинки, курагу, покласти шматочки яблук або горіхи, насипати зерна льону, кунжут, прикрасити свіжими ягодами. Такі компоненти не збільшують калорійність страви, але роблять її більш смачною, корисною.

Регулярно вживайте цінні каші, користь і шкода їх при цьому індивідуальні і залежать від особливостей вашого організму. Однак кількість корисних круп велика. І серед них Ви обов’язково знайдете ті, які будуть радувати смаком на повсякденному столі і не принесуть неприємних наслідків.

СПОДОБАЛОСЬ? КОРИСНО? ЗБЕРЕЖИ ТА ПОДІЛИСЬ З ІНШИМИ!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on VKShare on RedditShare on LinkedInEmail this to someone

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *