15 найпоширеніших міфів про здорове харчування
Поснідала безглютеновою кашою, випила стакан соку ноні, закусила органічним курчам і сидиш, вся така задоволена? Ми тебе зараз сильно розчаруємо, все, що ти знаєш про здорову їжу – неправда. А правда – як завжди десь по середині, ось вона…
Міф №1. Буду їсти знежирене і перетворюся на Кейт Мосс
Продукти з маркуванням “0% жиру” часто коштують дорожче, ніж жахливо шкідливі і жирні, але ті що намагаються схуднути все одно змітають їх з полиць. І даремно. Якщо вийняти з виготовленої промисловим способом їжі весь жир, вона стане досить “не цікавою” на смак. Щоб покупці не давилися і не розчаровувалися, в знежирені продукти кладуть побільше цукру і смакових добавок.
Міф №2. Вечірні калорії відкладаються на талії, а ранкові – ні
Будь-які калорії перетворяться в жир, якщо їх не витратити, а коли вони були отримані – неважливо. Щільна пізня вечеря шкідлива не для боків, а для травлення, тому що вночі шлунок теж спить. Нетравлення, безсоння і ранкова млявість – це можливо, а ось додатковий кілограм жиру – це навряд чи.
Міф №3. Здорове харчування – це дорого
Ой, камон. Крупи і овочі – найдешевші продукти, і саме вони складають основу будь-якого правильного харчування. Необов’язково закуповувати камут-пасту, рукколу і лобстерів, щоб бути стрункою.
Міф№4. Глютен нас погубить
Цей міф на руку виробникам безглютенових продуктів, які штовхають свої глютен-фрі макарони за ціною золотого піску. Насправді уникати глютену слід тільки тим, хто хворий на целіакію. Не знаєш, що це таке? Їж глютен спокійно. Тим більше, що безглютеновий маффин жирніший й калорійніший свого звичайного побратима.
Міф №5. Сік ноні зробить мене прекрасною і безсмертною
За вітамінно-мінеральним складом сік ноні – це звичайний фруктовий сік, корисний, звичайно, але не чудодійний. До того ж виробники пхають в нього чимало консервантів – адже цей сік має тижнями зберігати в холодильнику і прийматись мікро-дозами. Ось тобі інформація для роздумів: в Таїланді, де і роблять сік ноні, він продається тільки в туристичних магазинах.
Міф №6. Жири – зло
Це картопля-фрі зло, а жири – необхідна штука. Зовсім без жиру ніяк не можна. Він необхідний мізкам і нервовій системі, без жиру метаболізм не працює і ціла купа вітамінів не засвоюється, шкіра старіє, печінка бунтує, а гормони, які роблять дівчаток дівчатками, а хлопчиків – хлопчиками, і зовсім перестають вироблятися. Будеш худою, але сонною, злою, дратівливою, хворою і зморшкуватою…
Міф №7. Від оливкової олії не товстіють
Як може продукт, який містить як мінімум 800 калорій, сприяти стрункості? Правильно, ніяк. Для попи однаково – що оливкова олія, що пара шматків тортику. Але зате, на відміну від тваринних жирів, в оливковій олії немає холестерину, і для сосудів воно дійсно корисно.
Міф №8. Їм чарівні ягоди годжі і худну!
Їж ягоди годжі і підтримуєш бідних китайських фермерів, це так. В іншому ж годжі – більш-менш звичайна ягода. За змістом амінокислот, мінералів і вітамінів вульгарна шипшина вкладає годжі однією лівою. А клітковини, яка покращує травлення і сприяє стрункості, в капустяному листі більше, ніж в цілому наборі годжі.
Міф №9. Яблуко – кращий перекус
Взагалі-то яблука (і апельсинки теж) не перебивають апетит, а навпаки, викликають звірячий голод. У них багато цукру, але мало калорій. Інсулін прибирає цей цукор дуже швидко (тому він і називається “швидким вуглеводом”). Але фіча в тому, що після того, як весь цукор засвоєний, рівень інсуліну ще якийсь час залишається високим – і в підсумку тобі хочеться їсти. Голод краще перебити чашкою зеленого чаю.
Міф №10. Зелена кава спалює жир
Не краще і не гірше, ніж чорний. У зеленій каві, як запевняє реклама, є чудодійна хлорогенова кислота, що чудодійним способом спалює жир, і перетворює пампушок в худеньких за один тиждень. Вона там і справді є, але при тепловій обробці ця ніжна кислота повністю руйнується. Втім, кофеїн дійсно прискорює метаболізм, але звідки він береться – із зеленого кави чи чорної – взагалі неважливо.
Міф №11. Від соків я розквітну і покрасивішаю
Магазинні соки нічим не кращі коли. У них дуже мало вітамінів, зате багато цукру, консервантів і барвників. І, до речі, калорій, що не насичують – наш мозок влаштований так, що калорії з рідини він не бере до уваги.
Міф №12. Від роздільного харчування худнуть
І так і ні. Взагалі-то ми спроектовані таким чином, що спокійно можемо перетравлювати все відразу – і курку, і кашу. Ферментів на все вистачить. Інша справа, що ще спробуй підбери продукти для роздільного харчування. Щодня вирішуючи цю головоломку, ти уважніше стежиш за тим, що запихаєш в рот. Менше м’ясних пиріжків – менше калорій.
Міф №13. Кращий десерт – фруктовий салатик
Сам по собі він непоганий (якщо ти не заливаєш фрукти збитими вершками), але тріскати його як десерт – погана ідея. Фрукти викликають процеси бродіння, а після рясного обіду це загрожує бурчанням, здуттям та іншими неромантичними штуками. Такий салат краще їсти між застіллями – як полудник, наприклад.
Міф№ 14. Органічне – саме здорове і безпечне
Це як подивитися. Органічні овочі та фрукти іноді містять небезпечні бактерії з екологічно чистого гною, м’ясо від щасливих корів, яких не напихали антибіотиками, теж небездоганне. У США щорічно знімають з полиць тонни органічних продуктів, заражених сальмонелою та іншими бридотами.
Міф №15. Картопля – НЕ овоч
Звичайно, картопля калорійніша салату. Але сильно легше від хліба або курятини. Печена або варена картопля – цілком собі дієтичний продукт, в якому повно клітковини, калію, фосфору і вітаміну С. І все це – в жалюгідних 80 калоріях.